(untitled) (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2023)
Sport tibbiyotining eng muhim muammolaridan biri bu sportchilarning sog’lig’ini saqlash va hayot sifatini yaxshilashdir. Ushbu tadqiqotning maqsadi Andijon shahridagi Olimpiya zaxiralari kolleji sportchilari o‘rtasida tish kasalliklari darajasini baholash va uni kamaytirishning mumkin bo‘lgan yo‘llarini ishlab chiqish edi. Materiallar va tadqiqot usullari. 2018-2022 yillarda Andijon shahridagi olimpiya zaxiralari kollejining 12-15 yoshli 73 nafar (o‘rtacha yoshi 13,4 ± 1,7 yosh) o‘quv-mashg‘ulot bosqichida (94 foizi o‘g‘il bolalar va 6 foizi qizlar) ko‘rikdan o‘tkazildi. . Professional sport faoliyatining o’rtacha davomiyligi 4,8±1,1 yil. Natijalar va xulosalar. Tadqiqotlar natijasida Olimpiya zaxiralari sportchilarida surunkali yallig’lanishli periodontal kasalliklar yuqori chastotaga ega ekanligi (84%) va tish patologiyalari ustunligi aniqlandi. Periodontal to’qimalarning holati va sub’ektlarning gigiena darajasi va ovqatlanish harakati o’rtasida sezilarli bog’liqlik aniqlandi. Periodontal kasalliklarni kamaytirishga qaratilgan tavsiya etilgan profilaktika choralari.