(untitled) (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2023)
Maqolada zamonaviy adabiyotlar tahlili asosida homiladorlikning eng xavfli asoratlari - preeklampsiyaning etiologiyasi va patogenezi va ushbu patologiyani bashorat qilish imkoniyatlari muhokama qilinadi. Preeklampsiya bilan bog‘liq muammoning dolzarbligi uning onalar o‘limi tarkibidagi etakchi uchinchi o‘rinni egallashi, shuningdek, ushbu asoratga uchragan ayollarda uzoq muddatli jiddiy kardiometabolik kasalliklar, ularning hayot sifatini sezilarli darajada kamaytiradi. Preeklampsi patogenezini o‘rganish natijalariga ko‘ra yangi biomarkerlar (biologik holat ko‘rsatkichlari sifatida ishlatiladigan moddalar) aniqlandi; bu kontseptsiya ushbu patologiyani erta aniqlash va oldini olish uchun preeklampsi kabi biologik holatni bashorat qilish uchun mos belgilarni tavsiflash uchun ishlatiladi