(untitled) (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2023)
Maqsad: Bizning tadqiqotimiz monosimptomatik enurezli bolalar va ularning ota-onalari enurez davrida va desmopressin bilan davolashni to’xtatish jarayoni orqali hayot sifatini baholashga qaratilgan. Materiallar va usullar: Tadqiqotda desmopressin bilan davolangan monosimptomatik tungi enurez (MEN) bo’lgan 6-18 yoshdagi 78 bola baholandi. Kompleks baholashlar, jumladan, jismoniy imtihonlar va laboratoriya testlari o’tkazildi. Enurezning kundalik hayotga va hissiy farovonlikka ta’siri bo’yicha so’rovlar baholandi. Natijalar: Tadqiqotda asosan desmopressin bilan siydik o’g’irlab ketishdan davolangan o’rtacha 10,6 yoshli 78 bemor kuzatildi. Bemorlarning demografiyasi shuni ko’rsatdiki, 68% o’rta maktabdan past ma’lumotga ega, 74% turkiyalik va 26% suriyalik. Oilaviy ma’lumotlarga ko’ra, har bir bemorga o’rtacha 3,87 aka-uka to’g’ri keladi. Asosiy topilmalar davolanishdan keyin haftada inkontinans kunlarining sezilarli darajada kamayganini o’z ichiga oladi (5,09 kundan 2,59 kungacha). Bemorlar va ota-onalar uchun hayot sifati (QOL) ko’rsatkichlari davolanishdan keyin sezilarli yaxshilanishni ko’rsatdi. Bemorlar uchun o’rtacha QOL 20 dan 26,8 gacha, ota-onalar uchun esa 13 dan 24,6 gacha ko’tarildi. Umuman olganda, desmopressin siydik o’g’irlab ketish va u bilan bog’liq hayot sifatiga ijobiy ta’sir ko’rsatdi. Xulosa: Davolash bilan, ERKAK va ularning ota-onalari bo’lgan bolalarda psixologik, ijtimoiy va hissiy jihatlarda sezilarli yaxshilanish mavjud. Shuning uchun ERKAK kasalligiga chalingan bolalarni davolash juda muhimdir.