(untitled) (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2023)
Izoh: Jahon sog’liqni saqlash tashkiloti ma’lumotlariga ko’ra, har qanday populyatsiyada, temir tankisligi bilan og’rigan har bir odam uchun uchta temir tanqisligi (TTA) mavjud. Anemiya rivojlanishi uchun xavf guruhiga bolalar, reproduktiv yoshdagi ayollar va qariyalar kiradi. Ular orasida turli organlar disfunktsiyalarini shakllantirish uchun yuqori potentsialga ega bo’lgan balog’at yoshidagi qizlar alohida guruhdir. Ushbu ishning maqsadi o’smir qizlarda temir tanqisligi anemiyasining dinamikasi va transformatsiyasining klinik va anamnestik xususiyatlarini o’rganish edi. Tadqiqot ob’ekti va usullari: O’zbekiston aholisining 12-14 yoshli (n=177) o’smir qizlari, mos ravishda LNN (45), engil TTA (56) va o’rtacha (25) va nazorat guruhi (51) . Tadqiqot uchun TTA bilan kasallangan o’smir qizlarning to’liq qon va sarumidan foydalanilgan. Umumiy klinik, instrumental, biokimyoviy va statistik usullardan foydalanilgan. Natijalar: Bizning materialimiz ma’lumotlaridan shuni ko’rsatadiki, maktab o’quvchilarida TTA klinik ko’rinishi biroz o’zgargan va ular orasida tananing immunologik qarshiligining pasayishi sindromi va oshqozon-ichak sindromi ustunlik qila boshlagan, ularning chastotasi 2-5 baravardan ko’proqqa oshgan. yuqoridagi mualliflar bilan solishtirganda. O’smir qizlardagi temir tanqisligi anemiyasining klinik ko’rinishi simptomlar va sindromlarning polimorfizmi bilan tavsiflanadi, bu patologik jarayonda ko’plab organlar va tizimlarning ishtirokini ko’rsatadi. Yoshi, jinsi va yashash joylariga qarab o’smir qizlarda TT klinik belgilari to’g’risidagi ma’lumotlarni yangilash kerak degan xulosaga keldi.