(untitled) (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2023)
Jismoniy rivojlanish ko’rsatkichlari antropometrik ma’lumotlar, ularning o’sish jarayonida o’zgarish tezligi, uyg’un rivojlanish, kalendar va biologik yosh nisbati, konstitutsiyaviy xususiyatlardir. Tadqiqot maqsadi: hayotning birinchi yili dinamikasida bolalar tana o’lchamlarining asosiy mutlaq va nisbiy qiymatlariga muvofiq jismoniy rivojlanish darajasini o’rganish. Tadqiqot materiallari va usullari. Tadqiqot 1 oydan 1 yilgacha bo’lgan butun kuzatish davrida istiqbolli ravishda kuzatilgan 106 yosh bolani o’z ichiga oldi. Tadqiqotlar JSSTning bolalar o’sishi va rivojlanishini o’rganish bo’yicha tavsiyalariga muvofiq amalga oshirildi.. Bolalar uchun aylana va uzunlik o’lchamlari gorizontal stadiometr va santimetrli lenta yordamida olingan. Aylana o’lchamlari va uzunligi bo’yicha o’lchov aniqligi ± 0,1 sm ni tashkil etdi.Natijalar va xulosalar: asosiy antropometrik ko’rsatkichlarning mutlaq va nisbiy qiymatlarining o’sishida heterojenlik aniqlandi; antropometriyaning mutlaq va nisbiy qiymatlari aniq tug’ruqdan keyingi hayot davriga va tekshirilayotgan bolalarning jinsiga bog’liq; Taqdim etilgan tadqiqotlarni hayotning birinchi yili dinamikasida bolalarning jismoniy rivojlanishining antropometrik ko’rsatkichlari dinamikasini izohlashda hisobga olish tavsiya etiladi.