(untitled) (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2023)
ORCID 0009-0000-4472-5554 Xulosa: Maktabgacha yoshdagi balog’atga etmagan revmatoid artrit (JRA) adabiyotda bir nechta kuzatishlar bilan ifodalangan[1,2]. Ushbu ishning maqsadi 7 yoshgacha bo’lgan 60 nafar bolada JRA boshlang’ich davrining klinik va laboratoriya belgilarini, shuningdek, ratsional terapiya taktikasini va davolangan kasal maktabgacha yoshdagi bolalarni kuzatish natijalarini o’rganish edi. 2015-2021 yillarda kasalxonada. Materiallar va usullar: Kuzatilgan bemorlar orasida kasallik ko’pchilikda (32) hayotning 7 yoshida, 11 yoshda - 5 yoshdan oldin, 17 yoshda - 3 yoshda boshlangan. Maktabgacha yoshdagi bolalarga xos bo’lgan kasallikning subakut boshlanishi 36 (60%) da qayd etilgan, bu bemorlarning ko’pchiligida (39 yoki 65%) artikulyar shaklning rivojlanishi bilan bog’liq. Ular orasida eng yaxshi xulqli bolalar - oligoartrit (19) va monoartrit (5); 15 bemorda bir nechta bo’g’imlarning shikastlanishi bor edi. Aksincha, artikulyar-visseral shakli bo’lgan bemorlarda (20 yoki 33,3%), ko’p hollarda poliviskeritning eng og’ir variantlari - allergik septik sindrom (10ta) va Still sindromi (5ta) ustunlik qilgan. Natijalar: Bizning kuzatishlarimiz JRA faoliyatining tabiati va bo’g’imlarda destruktiv o’zgarishlar rivojlanishining maqsadli terapiyani boshlash vaqtiga ma’lum darajada bog’liqligini aniqladi.Xulosa: shuning uchun maktabgacha yoshdagi RAning maqsadli kompleks uzoq muddatli terapiyasi. nafaqat faollikning doimiy pasayishiga, ko’pchilik bolalarda jarayonning barqarorlashishiga olib keladi, balki kortikosteroidlarni qo’llashdan saqlaydi, shuningdek, bemorlarning katta qismini (43%) reparativ o’zgarishlar va reabilitatsiyaga yordam beradi.