(untitled) (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2023)
Annotatsiya: IDA profilaktikasi, diagnostikasi va davolash vazifalari dunyoning ko‘plab mamlakatlarida, jumladan, O‘zbekistonda ham sog‘liqni saqlash tizimi uchun nihoyatda dolzarb va ustuvor hisoblanadi. Ushbu ilmiy ishning maqsadi temir tanqisligining turli darajadagi og’irligi bo’lgan o’smir qizlarda "bioferron" vitamin-mineral kompleksi va boshqa temir o’z ichiga olgan preparatlarning terapevtik samaradorligi dinamikasini kuzatish edi. Materiallar va usullar: Tadqiqot sub’ektlari mos ravishda LID (45), engil IDA (56) va o’rtacha zo’ravonlik (25) va nazorat guruhi (51) bo’lgan 12-14 yoshli 177 o’smir qiz edi. Andijon shahridagi maktab oʻquvchilari sonini aniqlashda 7-14 yoshli (12000) oʻquvchilar roʻyxati (alifbo tartibida) manba material boʻldi. Ushbu talabalar sonidan 7-14 yoshdagi 1200 bola (10% namuna) Bradford jadvali yordamida tanlandi. Natijalarni qayta ishlash uchun umumiy klinik, instrumental, biokimyoviy va statistik usullar qo’llanilgan. Natijalar va muhokamalar: to’yinganlik davrining oxiriga kelib, Hb darajasi barcha kuzatish guruhlarida statistik jihatdan sezilarli darajada oshdi (<0,001). IDning og’irligi qanchalik og’ir bo’lsa, tananing temir bilan to’yinganligi davrida Hb ning o’sishi shunchalik kuchli bo’ladi. Agar Bioferon bilan davolash paytida LID bo’lgan qizlarda to’yinganlik davrining oxiriga kelib, Hb ning o’sishi o’rtacha 7,0 g / l ni tashkil etgan bo’lsa, I va II darajali IDA uchun bu ko’rsatkich mos ravishda 27,0 va 33,6 g / l (<0,001) ni tashkil etdi. Ferrum-Lek preparatini buyurishda I va II zo’ravonlik darajasidagi LAD, IDA guruhlarida Hb ning o’sishi mos ravishda 4,8, 29,1 va 36,5 g/l ni, Bioferron va Ferrum-Lekni birgalikda qo’llash bilan esa mos ravishda 5,9 ni tashkil etdi. , 27 ,7 va 35,4 g/l (p<0,01). Xulosa: "Bioferron" preparatini izolyatsiya qilingan holda qo’llash IDning (LID) nisbatan engil shakllarini tuzatishda samaraliroq. O’smir qizlarda I va II darajali IDA zo’ravonligida terapiya samaradorligi Bioferron va Ferrum-Lekni birgalikda qo’llash bilan izolyatsiya qilingan ikkala doriga qaraganda sezilarli darajada yaxshilanadi.