(untitled) (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2023)
Annotatsiya: ubshu ilmiy maqolada preeklampsiya bilan og‘rigan homiladorlardan tug‘ilgan kam tana vaznli chaqaloqlarda neonatal sariqlikning gestatsion yosh va vaznga bog‘liq holda kechish xususiyatlari o‘rganilgan. Preeklampsiya og‘irlik darajasiga qarab, sariqlik, buyrak patologiyasi, perinatal ensefalopatiya va adaptatsiyaning buzilishi kabi patologik holatlarga sabab bo‘lishi isbotlangan. Ilmiy ishning maqsadi: preeklampsiya bilan og‘rigan homiladorlardan tug‘ilgan kam tana vaznli chaqaloqlarda neonatal sariqlikning gestatsion yosh va vaznga bog‘liq holda kechish xususiyatlari o‘rganish. Material va metodlar: ilmiy izlanish Buxoro davlat tibbiyot institutining pediatriya kafedrasi va Buxoro viloyati perinatal markazida olib borilgan. Preeklampsiya bilan og‘rigan homiladorlardan tug‘ilgan 44 kam tana vaznli chaqaloqlar o‘rganilib, 2 guruxga bo‘lingan: 1-guruxda 22 ta chaqaloq 22-28 haftada (erta chala tug‘ilganlar); 2-guruxda 22 ta chaqaloq 29-37 haftada (kechki chala tug‘ilgan) tug‘ilgan. Hamma chaqaloqlarga umumiy klinik va biokimyovi tekshirish o‘tkazilgan (umumiy bilirubin va uning fraksiyalari, umumiy oqsil, glyukoza). Teridagi sariqlik intensivligi Kramer shkalasi bilan baholangan. Natijalar va muhokamalar: tekshirish natijalari shuni ko‘rsatdiki, 1-gurux chaqaloqlarning o‘rtacha vazni- 872,3g, 2-gurux esa, 1945,4g ni tashkil etdi, ulardan 4 tasida homila ichi rivojlanishdan orqada qolish belgilari aniqlangan. 1-guruhda bilirubinning maksimal konsentratsiyasi 6-kunda ko‘tarilib, 246 mkmol/l ni tashkil etdi. Bu guruxda sariqlikning davomiyligi o‘rtacha 15 kundan iborat. 2-guruhda esa, bilirubinning maksimal konsentratsiyasi 4-5-kunda ko‘tarilib, 209,5 mkmol/l ni tashkil etdi. Bu guruxda sariqlikning davomiyligi o‘rtacha 12 kunni tashkil etdi. Xulosa: shunday qilib, preeklampsiya bilan og‘rigan homiladorlardan tug‘ilgan kam tana vaznli chaqaloqlarda neonatal sariqlikning gestatsion yoshi qancha kam va vazni kichik bo‘lsa, mos ravishda og‘irroq va davomiyligi uzoq kechish xususiyatiga ega.