(untitled) (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2024)
Temir tanqisligi anemiyasining dolzarbligi nafaqat uning keng tarqalishi bilan, balki ko’p tizimli kasalliklar, ichki organlar distrofiyasining rivojlanishi bilan ham belgilanadi, bu ko’pincha kattalar va bolalarning jismoniy va aqliy qobiliyatining pastligi bilan bog’liq. Tadqiqot maqsadi: Temir tanqisligining turli darajadagi zo’ravonlik darajasiga ega bo’lgan qizlarning turli somatik rivojlanishining chastotasini o’rganish. Tadqiqot materiali va usullari: 7-10 yoshli 930 nafar bolalar tekshirildi, bu tanlangan maktab o’quvchilarining 77,5 foizini (1200) tashkil etdi. Anemiyaning temir tanqisligi xarakterini aniqlash uchun biz laboratoriya testlari to’plamini (quyida batafsilroq), ertalab qon zardobidagi temirni aniqlashni, temir bilan transferrinning to’yinganlik koeffitsientini (CNT%), temirning umumiy va yashirin bog’lash qobiliyatini boshqardik. (TIBC, LVCC) qon zardobi, qon transferrinini aniqlash va boshqalar. Natijalar: Tekshirilayotgan qizlarning uyg’un jismoniy rivojlanishini o’rganish qizlarda disgarmoniyaning aniq holatlari aniqlanishini aniqlashga imkon berdi (3-rasm). IDA ning II zo’ravonligi (32,0%, p<0,05) nazorat guruhiga nisbatan (13,7%). Binobarin, 12-14 yoshli identifikatorli o’quvchi qizlar sog’lom tengdoshlarinikidan sezilarli darajada farq qiladigan somatik rivojlanish va o’sish yo’nalishi bo’yicha xususiyatlarga ega. IDA ning aniq zo’ravonlik darajalari bilan (II daraja), ular ko’pincha rivojlanishning makrosomatik turiga va o’sishning braximorfik yo’nalishiga ega bo’lib, bu jismoniy rivojlanish ko’rsatkichlarida aniq disharmoniya bilan birlashtiriladi. Xulosa: 12-14 yoshdagi sog’lom o’quvchi qizlar rivojlanishning somatik turi va o’sish yo’nalishi tuzilishida farqlanadi va ular periferik qon parametrlari va temir almashinuvida o’ziga xos xususiyatlarga ega.