(untitled) (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2025)
Yangi tug’ilgan chaqaloqlarning holati onaning reproduktiv salomatligi holatiga chambarchas bog’liq. Bizning fikrimizcha, "kech" homiladorlikning kam o’rganilgan jihatlarini o’rganish onalar va perinatal o’lim va kasallanishni kamaytiradi. Adabiyotda kech reproduktiv yoshdagi ayollardan tug’ilgan yangi tug’ilgan chaqaloqlarning holatini klinik baholash bo’yicha alohida ma’lumotlar mavjud. Tadqiqot maqsadi: kech reproduktiv yoshdagi primipar ayollardan yangi tug’ilgan chaqaloqlarning holatini baholash. Materiallar va usullar. 29-42 haftalik homiladorlik davrida tug’ilgan 76 ta yangi tug’ilgan chaqaloq ikki guruhga bo’lingan: I guruhga kech reproduktiv yoshdagi onalardan tug’ilgan 42 yangi tug’ilgan chaqaloq, II guruhga tug’ilish yoshidagi onalardan tug’ilgan 34 yangi tug’ilgan chaqaloqlar kiradi. Natijalar Kech reproduktiv yoshdagi primipar onalardan tug’ilgan yangi tug’ilgan chaqaloqlarni hayotning birinchi soatlarida baholashda tavsiflangan shartlar ichki organlarning avtostabilizatsiyasi davridagi patologik jarayon bilan ko’proq tasdiqlanishi aniqlandi. Yangi tug’ilgan chaqaloqlarning sog’lig’i holatini va ularning keyingi rivojlanishini baholash neonatologlar va pediatrlarga kerak bo’lganda ularga o’z vaqtida malakali yordam ko’rsatish imkonini beradi.