(untitled) (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2025)
Maqsad. Samarqand viloyatida miya omurilik suyuqligi pleotsitozining mavjudligiga qarab bolalarda pleotsitozsiz enterovirus meningitning klinik va laboratoriya xususiyatlarini aniqlang. Materiallar va usullar. 2016-yilning mayidan 2023-yilning mayigacha Samarqand shahridagi yuqumli kasalliklar shifoxonasiga borgan 18 yoshgacha bo’lgan bemorlarning retrospektiv tadqiqoti o’tkazildi.bemorlar 2 guruhga bo’lingan: 1-guruh miya omurilik suyuqligida pleotsitozli enterovirus meningit bilan kasallangan 7 bemor, 2-guruh pleotsitozsiz 10 bemorni tashkil etdi. Teskari transkripsiyali polimeraza zanjiri reaktsiyasi (RT-PCR) uchun exicycler 96 Real vaqtda miqdoriy termal blok ishlatilgan. Natijalar. Ikkala guruhdagi barcha bolalar bosh og’rig’idan shikoyat qilishdi. Gipertermiya haqida 1-guruhdagi 6 (85,7%) bola va 2-guruhdagi 8 (80%) bola shikoyat qilgan. 1-guruhdagi 3 bola (42,9%) va 2-guruhdagi 4 bola (40,0%) qusishgan. Pleotsitoz guruhidagi barcha bemorlarda va pleotsitozsiz guruhdagi bemorlarning 8 (80%) da menenjitning tirnash xususiyati belgilari ijobiy bo’lgan. Pleotsitoz guruhidagi barcha bemorlar kasalxonaga yotqizilgan va pleotsitozsiz guruhdagi to’qqiz (90%) bemor kasalxonaga yotqizilmagan. Pleotsitoz guruhidagi periferik oq qon hujayralari soni, shuningdek, C-reaktiv oqsilning o’rtacha darajasi pleotsitozsiz guruhga qaraganda ancha yuqori edi. Miya omurilik suyuqligining o’rtacha bosimi pleotsitozsiz guruhda pleotsitozli guruhga qaraganda yuqori edi. Xulosa.Enterovirusepidemiyasipaytidameningitbelgilari bo’lgan va miya omuriliksuyuqliginingyuqoribosimivaoqsildarajasi bo’lgan bolalartashxisnitekshirishuchun RT-PCRdano’tishlarikerak,hatto miya omuriliksuyuqligidagi oq qon hujayralarisoninormal bo’lsa ham.