(untitled) (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2025)
Mavzuning dolzarbligi. Oki va o‘tkir respirator virusli infektsiyalarning (Arvi) kombinatsiyalangan kursi keng tarqalgan bo‘lib, oki kursini og’irlashtirishi mumkin. Ushbu tadqiqot bolalarda SARS bilan birgalikda dizenteriyaning klinik kursining xususiyatlarini o‘rganishga qaratilgan. Tadqiqotning maqsadi. Bolalarda o‘tkir respirator virusli kasalliklar assotsiatsiyasi bilan dizenteriya klinik kursining xususiyatlarini o‘rganish. Materiallar va usullar. Arvi bilan murakkablashgan dizenteriya tashxisi tasdiqlangan 7 yoshgacha bo‘lgan 50 nafar bolani istiqbolli klinik kuzatish o‘tkazildi. Arvi ning etiologik tuzilishi PCR diagnostikasi, shuningdek adenoviruslarni serotiplash orqali baholandi. Natijalar va ularning muhokamalari. Nazorat guruhi bilan taqqoslaganda, ko infektsiyasi bo‘lgan bolalarda diareya davomiyligi ancha uzoq bo‘lgan (7.2 ± 2.1 kun va boshqalar). 5.5 ± 1.8 kun, p<0.05), C-reaktiv oqsilning yuqori darajasi (45 ± 15 mg/l vs. 25 ± 10 mg / l, p<0.01) va E. coli ning tez-tez ajralib chiqish tendentsiyasi (46% vs. 70%, p=0.06). Ko infektsiyasi bo‘lgan bolalarda diareya davomiyligining oshishi va CRP darajasining oshishi ichakdagi yallig’lanish jarayonining yanada aniqroq ekanligini ko‘rsatadi, bu bakterial va virusli infektsiyalarning sinergik ta’siri bilan bog’liq bo‘lishi mumkin. Shigellalarni kamroq tez-tez ajratish tendentsiyasi viruslarning bakterial kolonizatsiyaga ta’sir qilish mexanizmlarini yanada o‘rganishni talab qiladi. Xulosalar. Shunday qilib, virusli etiologiyaning o‘tkir respiratorli infektsiyalari ko‘pincha dizenteriya bilan birga keladi va bunday hollarda dizenteriya odatda og’ir va o‘rtacha og’ir shakllarda sodir bo‘ladi. Bundan tashqari, bola qanchalik yosh bo‘lsa, kasallik shunchalik og’irlashadi, ayniqsa qiyin-yosh bolalarda, ko‘pincha o‘limga olib keladi.