(untitled) (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2022)
Turli darajadagi semizlikga ega 53 nafar bola va o`smir klinik, labarator va psixologik tekshiruvdan o`tkazildi. Semizligi bor bolalar va o`smirda ovqatlanishdagi qarashlarida buzilishlar borligi aniqlandi. Semizligi bor bolalar va o`smirdaning psixologik holatini har tomonlama baholash esa uning tana massasi indeksi darajasiga bog’liqligini ko`rsatdi. Tekshiruvdan o’tgan semizligi bor bolalar va o`smirlarda ayniqsa og`ir ko`rinishlarida psixologik moslashuvning bo`zilishi ko`zatilgan. Bu fakt semizligi bor bolalar va o`smirni davolashda majburiy davo komponenti sifatida semirib ketgan bolalarni kompleks davolashda psixoterapevtik usullarni ham kiritish zarurligini taqozo qiladi. Shuningdek ovqatlanishdagi qarashlarida buzilishi bo’lgan bemorlarda tuzatish dasturlari zarurligini taqozo etadi.