(untitled) (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2025)
Dolzarbligi: Bolalardagi polinevropatiyalar turli xil sabablar, yoshga xos klinik ko‘rinishlar va maxsus baholash usullarini talab qilishi tufayli tashxis qo‘yishda qiyinchiliklar tug‘diradi. Klinik baholash, elektrofiziologiya, laboratoriya tekshiruvlari va tasvirlash usullarini o‘z ichiga olgan ko‘p qirrali diagnostika yondashuvi aniq tashxis qo‘yish va davolash uchun juda muhimdir. Maqsad: Bolalar polinevropatiyalarini aniqlashda tuzilmaviy ko‘p qirrali tashxislash yondashuvining samaradorligini baholash va turli usullarning tashxislash natijadorligini aniqlash. Tadqiqot materiallari va usullari: Farg‘ona viloyat bolalar ko‘p tarmoqli tibbiyot markazida polinevropatiyaga shubha qilingan 85 nafar pediatrik bemorda (0-18 yosh oralig‘ida) retrospektiv tahlil o‘tkazildi. Diagnostika protokoli keng qamrovli klinik baholash, nerv o‘tkazuvchanligini tekshirish (NKS) va elektromiografiya (EMG), maqsadli laboratoriya tekshiruvlari, neyrotasvirlash va ko‘rsatma bo‘lganda genetik tekshiruvlarni o‘z ichiga olgan. Tadqiqot natijalar: 78 nafar bemorda (91,8%) aniq tashxis qo‘yildi. Eng keng tarqalgan sabablar irsiy neyropatiyalar (34,1%), immunitet bilan bog‘liq yallig‘lanish neyropatiyalari (28,2%) va metabolik o‘zgarishlar (15,3%) edi. Nerv o‘tkazuvchanligini o‘rganish eng yuqori tashxislash natijasini ko‘rsatdi (89,4%), keyingi o‘rinlarda maqsadli genetik tekshiruvlar (irsiy holatlarda 72,3%) va laboratoriya tekshiruvlari (68,2%) turadi. Xulosalar: Tuzilgan ko‘p usullik yondashuv bolalardagi polinevropatiyalarni aniqlash aniqligini sezilarli darajada oshiradi. Elektrofiziologik tekshiruvlarni erta qo‘llash, maqsadli laboratoriya va genetik sinovlar bilan birgalikda, o‘z vaqtida tashxis qo‘yish va tegishli choralar ko‘rishni ta’minlaydi.