(untitled) (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2025)
Mavzuning dolzarbligi. O‘tkir osti sklerozlovchi panensefalit (O‘SSP) bolalarda qizamiq virusining doimiy infeksiyasi natijasida kelib chiqadigan og‘ir progressiv ensefalopatiya bo‘lib qolmoqda. Aniq differensial tashxis qo‘yish uchun klinik, neyrofiziologik va paraklinik ma’lumotlarni uyg‘unlashtirish talab etiladi. Tadqiqot materiallari va usullari. Ushbu tadqiqotda 2019-2024-yillar mobaynida Tibbiyot xodimlarining kasbiy malakasini rivojlantirish markazi va Bolalar milliy tibbiyot markazida davolangan 180 nafar O‘SSP bilan og‘rigan bolalar tahlil qilindi. Ma’lumotlarga demografik ko‘rsatkichlar, emlash holati, kasallikning og‘irlik darajasi, elektroensefalografiya (EEG) va magnit-rezonans tomografiya (MRT) natijalari kiritildi. EEGning xos davriy komplekslari va MRTda oq modda o‘zgarishlari klinik bosqich va funksional pasayish bilan kuchli korrelyatsiyaga ega edi. Emlash qamrovi past (40%) bo‘lib, bu qizamiq bilan bog‘liq asoratlarga doimiy moyillikni ko‘rsatadi. Tadqiqot natijalari shuni tasdiqlaydiki, EEG, MRT va orqa miya suyuqligidagi antitanachalarni tekshirishni birlashtirish tashxis ishonchliligini oshiradi va O‘SSPni boshqa o‘xshash nevrologik holatlardan farqlashga yordam beradi. Ko‘p qirrali baholash orqali kasallikni erta aniqlash o‘z vaqtida davolash, maslahat berish va klinik sinovlarga jalb qilish uchun juda muhimdir. Xulosa. Emlash strategiyalarini kuchaytirish va standartlashtirilgan tashxis protokollarini joriy etish kasallik tarqalishini kamaytirishi va natijalarni yaxshilashi mumkin.