BOLALARDA OBSTRUKTIV UROPATIYALARDA BUYRAKDAGI QON OQIMINI BAHOLASHDA DOPLEROGRAFIYA IMKONIYATLARI (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2023)
Bolalarda dopplerografiyadan foydalanish nafaqat buyrak tomirlarini parenximaning kortikal qatlamiga vizualizatsiya qilish, balki dinamikada buyrak qon oqimining miqdorini aniqlash imkonini beradi. Tadqiqotning maqsadi obstruktiv uropatiyali bolalarda intrarenal qon oqimining dinamik Dopplerografiyasining diagnostik ahamiyatini va parenxima holatini o'rganish edi. Materiallar va tadqiqot usullari. Tadqiqotda 3 oylikdan 17 yoshgacha bo'lgan turli xil kelib chiqadigan obstruktiv uropatiya (vezikoureteral reflyuks, gidronefroz, megaureter, urolitiyoz) bo'lgan 128 nafar bemor ishtirok etdi, ular 3 guruhga bo'lingan. Nazorat guruhi siydik tizimining patologiyasi bo'lmagan o'sha yoshdagi 56 nafar deyarli sog'lom bolalardan iborat edi. Barcha bolalar umumiy klinik ko'rikdan o'tkazildi, buyraklar va ularning tomirlari va siydik pufagining ultratovush tekshiruvi, ekskretor urografiya va bo'shliq kista-obstruktiv uropatiya-reterografiya. Barcha ultratovush tekshiruvlari konveks (6,0-8,0 MGts) va chiziqli (9,0-14,0 MGts) transduserlar yordamida Aloka-SSD-3500 SV qurilmalari yordamida amalga oshirildi. Natijalar. O'tkazilgan tadqiqotlar natijasida I guruh bemorlarida Dopplerografik ko'rsatkichlardan og'ishlar aniqlanmadi. II guruhdagi bemorlarda interlobar va segmentar arteriyalarda qarshilik ko'rsatkichining sezilarli darajada oshishi va davolanishdan keyin uning qiymatlarining normallashishi aniqlangan, bu o'zgarishlarning funktsional moslashuvchanligini ko'rsatadi. Davolanishdan so'ng III guruh bolalarida Doppler sonografiyasida ijobiy dinamikaning yo'qligi va ularning o'zgarishlarining og'irligi morfologik kasalliklar mavjudligini ko'rsatadi. Xulosa. Doppler sonografiyasi yordamida buyraklarning keng qamrovli ultratovush tekshiruvi obstruktiv uropatiyali bolalar va o'smirlarda buyrak qon oqimining holatini baholashga imkon beradi. Jarrohlik aralashuvidan so'ng konservativ davo paytida qon tomir to'shagining holatini dinamik monitoring qilish imkoniyati ultratovush usulini urologiya va jarrohlikda talabga ega qiladi.
Keywords: obstruktiv uropatiya; exodopplerografiya; buyrak qon oqimi; bolalar