MIKROELEMENTLAR VA ULARNING BOLALAR VA O'SMIRLAR ORGANISMI UCHUN FIZIOLOGIK AHAMIYATI (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2023)
Xulosa: Ushbu sharh maqolasida mikro va makro elementlarning pediatriyadagi roli muhokama qilinadi. So'nggi yillarda olib borilgan ME ning biologik rolini chuqur o'rganish ularning organizmning turli fiziologik funktsiyalariga va, xususan, o'sayotgan organizmning metabolizmiga ta'sirini aks ettiruvchi faktik materiallarni to'plash imkonini berdi. 20 ga yaqin kimyoviy elementlar turli xil tana to'qimalarining shakllanishi va rivojlanishi va ularning fiziologik reaktsiyalarida ishtirok etadi. ME oqsillar, yog'lar va uglevodlar almashinuvining har xil turlarida faol ishtirok etadi; Oksidlanish-qaytarilish jarayonlarining borishiga, gormonlar sinteziga, ichki sekretsiya organlari va asab tizimining funktsiyalariga ta'sir qiladi. Fiziologik faol birikmalarning bir qismi bo'lgan ME ta'siri asosan metabolik jarayonlarga ta'sirida namoyon bo'ladi va ularning juda yuqori yoki juda past miqdori keng qamrovli oqibatlarga olib keladi. Yangi tug'ilgan chaqaloqlar organizmidagi hayotiy muhim, almashtirib bo'lmaydigan ME ning fiziologik darajasini, ularning muvozanat parametrlarini va bachadondan tashqari hayot sharoitlariga moslashish jarayonlaridagi ahamiyatini bilish noto'g'ri sindromlar va ushbu kasalliklarning paydo bo'lishining oldini olish choralarini ishlab chiqishga yordam beradi. genezisida asosiy rolni tanadagi MElarning etishmasligi yoki ko'pligi, ularning muvozanati o'ynaydi.
Keywords: mikroelementlar; bolalar va o'smirlar; fiziologik reaktsiyalar; mikroelementozlar