БОЛАЛАРДА БРОНХИАЛ АСТМАНИ АТОПИК ДЕРМАТИТ БИЛАН КЕЧИШИНИНГ КЛИНИК ИММУНОЛОГИК ЖИХАТЛАРИ (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2023)
Ushbu maqolada 68 nafar allergik bronxial astma bilan og'rigan va 22 nafar atopik dermatit bilan og'rigan bolalarning klinik va immunologik tekshiruvi natijalari keltirilgan. Ishning maqsadi allergik astma va AD bilan og'rigan bolalarning qon zardobidagi klinik va immunologik xususiyatlarni aniqlash va ushbu bemorlar guruhlarida klinik va immunologik xususiyatlarni aniqlash uchun IgA, IgM, IgG kontsentratsiyasini aniqlashdan iborat. Usullari. VDOCHning allergiya bo'limida 68 nafar allergik astma bilan og'rigan va 4 yoshdan 14 yoshgacha bo'lgan 22 nafar AD bilan og'rigan bolalar (shundan 53 nafari o'g'il va 37 nafari qiz bolalar) tekshirildi. Barcha bolalar klinik va laboratoriya tekshiruvidan o'tkazildi (to'liq qon ro'yxati, umumiy siydik testi, biokimyoviy qon testi, eozinofillar uchun burun yostig'i, gelmint tuxumlari uchun axlat testi, enterobioz uchun qirib tashlash) va diqqat bilan to'plangan kasallik tarixi. Natijalar va xulosalar: Tarixdagi o'tkir respiratorli infektsiyalar sonini hisobga olgan holda, biz ushbu bemorlar guruhlarida sezilarli farqlarni aniqladik (p = 0,017). Tekshirilayotgan bemorlarning qon zardobida IgA, IgM, IgG kontsentratsiyasi ferment bilan bog'liq immunosorbent tahlili (ELISA) yordamida aniqlandi. Biz astma bilan og'rigan bolalarning 33,8 foizida va atopik dermatitli bolalarning 36,4 foizida IgA darajasi past ekanligini aniqladik. Shuningdek, biz tekshirilgan bemorlarning yarmidan ko'pida bronxial astma bilan og'rigan guruhda ham, atopik dermatit bilan kasallangan guruhda ham past IgG kontsentratsiyasini aniqladik (mos ravishda 58,8% va 59,1%), bu boshqa immunoglobulinlarning past darajalari bilan birgalikda mumkin. bolalarda vaqtinchalik immunitet tanqisligi sifatida qabul qilinadi.
Keywords: immunoglobulin; bronxial astma; atopik dermatit