COVID-19 PANDEMIYASI DAVRIDA TUG‘MA YURAK NUQSONI BILAN TUG‘ILGAN CHAQALOQLARNING RETROSPEKTIV TAXLILI (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2023)
Xulosa: Ushbu pandemiya davrida tug‘ma yurak nuqsoni (TYUN) bilan tug‘ilgan 60ta chaqaloqning rivojlanish tarixi retrospektiv taxlil qilingan bo‘lib, TYUNning uchrashi va klinik kechish xususiyatlari o‘rganilgan. Maqsad: pandemiya davrida tug‘ma yurak nuqsonining uchrashi va klinik kechish xususiyatlari o‘rganish. Material va metodlar:ilmiy izlanish Buxoro davlat tibbiyot institutining pediatriya kafedrasi va Buxoro shaxar tug‘ruq kompleksida olib borilgan. 2019–2020yillarda TYUN bilan tug‘ilgan 33ta chaqaloqning rivojlanish tarixi retrospektiv taxlil qilingan. TYUN bilan tug‘ilgan barcha chaqaloqlarda quyidagi tekshirishlar olib borilgan: umumiy klinik ko‘rik, klinik-laborator (umumiy qon taxlili kengaytirilgan leykoformula bilan, yallig‘lanish markerlari — SRO, prokalsitonin, interleykin-1 va 6, sARs-Cov-2  Ig M, G), instrumental tekshirishlar (ko‘krak qafasi rentgenogrammasi EKG, ExoKG). Natijalar va muhokamalar: taxlil natijalariga ko‘ra, TYUN bilan  22-37haftada tug‘ilganlar 38%, 38-42 haftada tug‘ilganlar 50%ni, 42 va undan keyin tug‘ilgan chaqaloqlar 12%ni tashkil etdi. 33ta TYUN bilan tug‘ilganlar orasida qorinchalararo to‘siq  nuqsoni bilan 18ta (52,9 %), bo‘lmachalararo to‘siq nuqsoni 8ta (23,5 %),  ochiq arterial yo‘l 6ta (17,6 %), qorinchalararo to‘siq  nuqsoni bilan ochiq arterial yo‘lning birga ko‘rinishi 1ta (2,9 %) va juda kam foizni tashkil qilgan yurakning boshqa nuqsonlari: bo‘lmachalararo to‘siq nuqsonining o‘pka arteriyasi stenozi bilan birga kelishi, izolyasiyalangan o‘pka arteriyasi stenozi, tetrada Fallo va  aorta klapani stenozi— 0,3  %ni tashkil etdi. Xulosa: CovID-19 bilan muloqotda bo‘lgan homiladorlardan tug‘ilgan chaqaloqlarda TYUN o‘tkir kardit va multitizimli yallig‘lanish sindromi bilan kechish xavfi juda yuqori.
Keywords: tug‘ma yurak nuqsoni; klinik kechishi; Сovid-19 pandemiyasi