MIOKARDIT BO'LGAN SHIFOXONADAN TASHQARI ZOTILJAM BILAN OG`RIGAN BOLALARDA YURAK-QON TOMIR VA NAFAS OLISH TIZIMI HOLATINING XUSUSIYATLARI (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2023)
Izoh. Miyokardit - toksik-infeksion, yuqumli-allergik, otoimmun yoki toksik etiologiyali miyokardning yallig'lanishli shikastlanishi. Bu ishda miokardit bilan og'rigan bolalarda jamiyatdan kelib chiqqan pnevmoniyaning kechishi o'rganildi. Tadqiqot maqsadi: Miyokardit bilan og'rigan bolalarda jamiyat tomonidan orttirilgan pnevmoniyaning kechishini o'rganish. Tadqiqot materiallari va metodlari: Belgilangan maqsad va muammoni hal qilish uchun Respublika shoshilinch tibbiy yordam ilmiy markazi Samarqand filialining tez tibbiy yordam pediatriya bo‘limlari va bolalar intensiv terapiya bo‘limida ilmiy tadqiqot ishlarini olib borishni rejalashtirganmiz. Jamoatchilikdan kelib chiqqan pnevmoniya bilan kasallangan 1 yoshdan 5 yoshgacha bo‘lgan 80 nafar bola ko‘rikdan o‘tkaziladi. Tadqiqot natijalari va ularning muhokamasi: Jamiyatdan kelib chiqqan pnevmoniya va miokardit bilan og'rigan 80 nafar bolalar o'rtasida o'tkazilgan so'rov shuni ko'rsatdiki, klinik belgilar odatda kasallikning asosiy ko'rinishlariga mos keladi, kasalliklarning klinik ko'rinishlari esa xarakterlanmagan. faqat o'pkada patologik o'zgarishlar bilan, balki boshqa muhim organlar va tizimlarning patologik jarayonida tez-tez ishtirok etish orqali. Xulosa: Shunday qilib, ma'lumotlarning tahlili shuni ko'rsatdiki, bolalardagi pnevmoniya nafaqat nafas olish etishmovchiligi, balki yurak-qon tomir etishmovchiligi bilan ham namoyon bo'ladi, uning sababi patogenetik jihatdan aniqlangan qon aylanishining buzilishi, organlar shikastlanganda paydo bo'ladigan o'pka qon aylanishining ortiqcha yuklanishi.
Keywords: pnevmoniya; miokardit; bolalar; o'pka; intoksikatsiya