TEMIR TANQISLIGINING OG‘IRLIGINING TURLI DARAJASIDAGI O‘SMIR QIZLARDA “BIOFERRON” VITAMIN-MİNERAL KOMPLEKSI «BIOFERON»VA BOSHQA TEMIR SAKLOVCHIPREPARATLARNING TERAPEVTIK SAMARADORLIGI QIYOSIY XUSUSIYATLARI (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2023)
Annotatsiya: IDA profilaktikasi, diagnostikasi va davolash vazifalari dunyoning ko‘plab mamlakatlarida, jumladan, O‘zbekistonda ham sog‘liqni saqlash tizimi uchun nihoyatda dolzarb va ustuvor hisoblanadi. Ushbu ilmiy ishning maqsadi temir tanqisligining turli darajadagi og'irligi bo'lgan o'smir qizlarda "bioferron" vitamin-mineral kompleksi va boshqa temir o'z ichiga olgan preparatlarning terapevtik samaradorligi dinamikasini kuzatish edi. Materiallar va usullar: Tadqiqot sub'ektlari mos ravishda LID (45), engil IDA (56) va o'rtacha zo'ravonlik (25) va nazorat guruhi (51) bo'lgan 12-14 yoshli 177 o'smir qiz edi. Andijon shahridagi maktab oʻquvchilari sonini aniqlashda 7-14 yoshli (12000) oʻquvchilar roʻyxati (alifbo tartibida) manba material boʻldi. Ushbu talabalar sonidan 7-14 yoshdagi 1200 bola (10% namuna) Bradford jadvali yordamida tanlandi. Natijalarni qayta ishlash uchun umumiy klinik, instrumental, biokimyoviy va statistik usullar qo'llanilgan. Natijalar va muhokamalar: to'yinganlik davrining oxiriga kelib, Hb darajasi barcha kuzatish guruhlarida statistik jihatdan sezilarli darajada oshdi (