ATIPIK PNEVMONIYA BILAN KASALLANGAN BOLALARNING SITOKIN PROFILI (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2024)
Rezyume: Mazkur maqolada atipik pnevmoniya bilan og‘rigan bolalarda sitokin profilini o‘rganish natijalari keltirilgan va klinik va laboratoriya parametrlarini hisobga olgan holda differensial diagnostika matritsasi ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari oilaviy poliklinikalarning umumiy amaliyot shifokorlari va pediatrlarining amaliy faoliyatida keng joriy etish uchun tavsiya etiladi.Tadqiqotning maqsadi: Sitokin holatini o‘rganish va bolalarda atipik pnevmoniyani differensial diagnostikasi uchun matritsa ishlab chiqish.Tadqiqot materiallari va usullari. Bemor bolalar guruhlarga quyidagicha bo‘lingan (jami 124 bola): 1-3 yoshdagi AP bilan kasallangan bolalar guruhi ( 32 bemor bola); 4-7 yoshdagi AP bilan kasallangan bolalar guruhi (32 bemor bola); nazorat guruhi 60 sog‘lom bolalardan iborat bo‘lib, ulardan 30 nafari 1-3 yosh va 30 nafari 4-7 yoshdagi bolalardan iborat bo‘lgan.Qon zardobidagi IL-8, IL-17a, IL-13 sitokinlari va PKT miqdoriy aniqlash uchun "Vektorbest" reaktivlari to'plamidan foydalanilgan. Natijalarni hisoblash kalibrlash egri chizig'ini qurish bilan grafik usulda amalga oshirildi. Olingan natijalarning ishonchliligini baholash uchun ishlatiladigan statistik ishlov berish usullari Microsoft Excel va AtteStat dasturiy paketlari yordamida amalga oshirildi. Tahlil arifmetik o'rtacha (M), standart og'ish (σ), o'rtacha xato (m) ni aniqlashni o'z ichiga olgan.Natijalar. Tadqiqot natijalari IL-8 sintezining o‘sishini ko‘rsatdi: AP bo‘lgan yosh bolalarda 2,3 barobar; 4-7 yoshli AP bo‘lgan bolalarda sog‘lom bolalarga nisbatan 3,0 barobar (P
Keywords: bolalar; sitokinlar; immunitet; atipik pnevmoniyalar; koinfeksiya