BOLALARDA SIYDIKNI METABOLOMIK O'RGANISH XUSUSIYATLARI (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2025)
Metabolomika - bu ilg‘or ilmiy soha bo‘lib, u biologik namunalar tarkibidagi metabolitlarni kompleks tahlil qilishni o‘z ichiga oladi. Bu usul biokimyoviy jarayonlar, kasalliklar mexanizmli va davolash natijalari haqida qimmatli ma’lumotlarni taqdim etadi. Pediatriyada   siydikning metabolomik tadqiqoti turli xil metabolik buzilishlarni tushunish va ularni erta aniqlash uchun muhim vositaga aylandi. Siydik metabolik profillashtirish uchun ideal matritsa hisoblanadi, chunki u noinvaziv usul va organizmning metabolik holatini aks ettiruvchi yuqori konsentratsiyadagi metabolitlarni o‘z ichiga oladi. Ushbu maqolada, ayniqsa bolalarda, siydikning metabolik tadqiqotlari o‘ziga xos xususiyatlari ko‘rib chiqilgan, kasalliklarni tashxislash, erta aniqlash va monitoring qilishda siydik biomarkerlarining ahamiyati ta’kidlangan. Maqolada foydalanilgan metodologiyalar, yuzaga kelayotgan muammolar va klinik amaliyotda, pediatrik yordam uchun metabolomikadan foydalanish imkoniyatlari muhokama qilingan.
Keywords: metabolomika; bolalar siydigi tahlili; biomarkerlar; metabolik buzilishlar; noinvaziv diagnostika