O'ZBEK AHOLISI BA'ZI SOMATİKA KASALLIKLAR BO'LGAN BOLALAR VA O'SGIRLARNING SHAXS XUSUSIYATLARI (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2025)
Maqola ayrim somatik kasalliklarga chalingan o'zbek aholisining bolalar va o'smirlarining shaxsiy xususiyatlarini o'rganishga bag'ishlangan. Tadqiqot ob'ektlari: Oltoy davlat tibbiyot instituti bolalar klinikalarida statsionar davolanayotgan ayrim somatik kasalliklari (oshqozon va o'n ikki barmoqli ichakning oshqozon yarasi, o'tkir leykemiya, neyrokirkulyator distoni) bilan og'rigan bir guruh bolalarni chuqurlashtirilgan klinik-psixologik tekshiruvdan o'tkazish. . Ushbu guruhga kiritilgan shaxslar gipergipotonik va yurak tipidagi (NCD) neyrokirkulyator distoni (41 bola), o'tkir leykemiya (AL) (43 bola), oshqozon yarasi va o'n ikki barmoqli ichak yarasi (PU) (32 bola) bilan tasdiqlangan. Ishning maqsadi: O‘zbekiston aholisining bolalar va o‘smirlarida shaxs xususiyatlarini va ularning ayrim somatik kasalliklarning rivojlanishi va barqarorlashuvidagi rolini aniqlash.  Tadqiqot usuli: Bolalar va o'smirlarning shaxsiy hissiy sohasini eksperimental, tibbiy va psixologik tekshirish. Olingan natijalar: Neyrokirkulyator distoni, o'tkir leykemiya va oshqozon yarasi va o'n ikki barmoqli ichak yarasi bo'lgan bolalarning shaxsiyati va xarakteristik xususiyatlari bo'yicha ma'lumotlar olindi. Noqulay oila va boshqa ijtimoiy omillar fonida bolalar va o'smirlarda temperament va psixo-emotsional qo'zg'aluvchanlikning aniqlangan xususiyatlari oshqozon yarasi va o'n ikki barmoqli ichak yarasi, leykemiya va neyrokirkulyator distoni rivojlanishi va namoyon bo'lishining premorbid omillari hisoblanadi. Oshqozon va o'n ikki barmoqli ichak yarasi, leykemiya va neyrokirkulyator distoni bilan og'rigan bolalar sog'lom tengdoshlaridan umumiy yuqori urg'u bilan ajralib turadi.
Keywords: shaxsiyat; temperament; moslashish buzilishlari; xarakter aksentsiyasi; somatik kasalliklar