BOLALARDA PNEVMONIYANI DAVOLASHDA PEKTOLVAN C NI ISHLATISH (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2025)
Kirish. Bolalardagi pnevmoniya pediatriyaning eng dolzarb muammolaridan biri bo'lib qolmoqda, chunki u bolalar, ayniqsa yosh bolalar o'limining asosiy sabablaridan biridir. Har yili dunyo bo'ylab, ayniqsa, tibbiy yordam ko'rsatish darajasi past bo'lgan mamlakatlarda bolalarda pnevmoniyaning millionlab holatlari qayd etiladi va jiddiy asoratlarni (plevrit, nafas olish etishmovchiligi) keltirib chiqarishi mumkin. Pnevmoniyaga turli mikroorganizmlar (viruslar, bakteriyalar, zamburug'lar) sabab bo'lishi mumkin, bu esa diagnostika va davolashni murakkablashtiradi. Bundan tashqari, antibiotiklarga bakterial qarshilik kuchaymoqda, bu esa terapiyaning samarasini kamaytiradi. Diagnostik muammolar - yosh bolalarda pnevmoniya belgilari nozik bo'lishi mumkin, bu o'z vaqtida tashxis qo'yishni qiyinlashtiradi va davolanishni kechiktirish xavfini oshiradi. Bolalardagi pnevmoniya kasalxonaga yotqizishning eng ko'p uchraydigan sabablaridan biri bo'lib, qalin balg'amni tozalashda qiyinchiliklardan kelib chiqqan nafas olish buzilishi belgilari bilan tavsiflanadi. Tadqiqot maqsadi: bolalarda pnevmoniyani davolashda Pectolvan C dan foydalanish samaradorligini baholash. Materiallar va usullar: Tez tibbiy shoshilinch yordam ilmiy markazi Samarqand filialining pediatriya bo‘limiga yotqizilgan 4-12 yoshli 54 nafar bemor terapiyasiga qarab ikki guruhga bo‘lingan. Asosiy guruh (27 bola) yoshga mos dozada Pectolvan C qo'shilishi bilan murakkab davolanishni oldi. Nazorat guruhi (27 bemor) faqat standart kompleks terapiya oldi. Natijalar va xulosalar: Pectolvan C ning samaradorligi 10 kun davomida ikkala guruhdagi bemorlarning ahvoli dinamikasini solishtirish orqali baholandi. Natijalar Pectolvan C pnevmoniyani davolash uchun mukolitik va ekspektoran xususiyatlarga ega samarali kombinatsiyalangan vosita ekanligini ko'rsatdi. Foydalanish qulayligi, suyuq shaklning mavjudligi va nojo'ya ta'sirlarning yo'qligi ushbu preparatni nafas yo'llarining yallig'lanish kasalliklarini davolashda pediatrik amaliyotda keng qo'llash uchun tavsiya qilish imkonini beradi.
Keywords: treatment; Pectolvan C; pneumonia; children