BOLALARDA PLEOTSITOZSIZ ENTEROVIRUS MENINGITLARINING KLINIK VA LABORATORIYA XUSUSIYATLARI (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2025)
Maqsad. Samarqand viloyatida miya omurilik suyuqligi pleotsitozining mavjudligiga qarab bolalarda pleotsitozsiz enterovirus meningitning klinik va laboratoriya xususiyatlarini aniqlang. Materiallar va usullar. 2016-yilning mayidan 2023-yilning mayigacha Samarqand shahridagi yuqumli kasalliklar shifoxonasiga borgan 18 yoshgacha bo'lgan bemorlarning retrospektiv tadqiqoti o'tkazildi.bemorlar 2 guruhga bo'lingan: 1-guruh miya omurilik suyuqligida pleotsitozli enterovirus meningit bilan kasallangan 7 bemor, 2-guruh pleotsitozsiz 10 bemorni tashkil etdi. Teskari transkripsiyali polimeraza zanjiri reaktsiyasi (RT-PCR) uchun exicycler 96 Real vaqtda miqdoriy termal blok ishlatilgan. Natijalar. Ikkala guruhdagi barcha bolalar bosh og'rig'idan shikoyat qilishdi. Gipertermiya haqida 1-guruhdagi 6 (85,7%) bola va 2-guruhdagi 8 (80%) bola shikoyat qilgan. 1-guruhdagi 3 bola (42,9%) va 2-guruhdagi 4 bola (40,0%) qusishgan. Pleotsitoz guruhidagi barcha bemorlarda va pleotsitozsiz guruhdagi bemorlarning 8 (80%) da menenjitning tirnash xususiyati belgilari ijobiy bo'lgan. Pleotsitoz guruhidagi barcha bemorlar kasalxonaga yotqizilgan va pleotsitozsiz guruhdagi to'qqiz (90%) bemor kasalxonaga yotqizilmagan. Pleotsitoz guruhidagi periferik oq qon hujayralari soni, shuningdek, C-reaktiv oqsilning o'rtacha darajasi pleotsitozsiz guruhga qaraganda ancha yuqori edi. Miya omurilik suyuqligining o'rtacha bosimi pleotsitozsiz guruhda pleotsitozli guruhga qaraganda yuqori edi. Xulosa.Enterovirusepidemiyasipaytidameningitbelgilari bo'lgan va miya omuriliksuyuqliginingyuqoribosimivaoqsildarajasi bo'lgan bolalartashxisnitekshirishuchun RT-PCRdano'tishlarikerak,hatto miya omuriliksuyuqligidagi oq qon hujayralarisoninormal bo'lsa ham.
Keywords: enterovirus meningit; bolalar; pleotsitoz; miya omurilik suyuqligi