O‘TKIR RESPIRATORLI INFEKTSIYALAR BILAN DIZENTERIYA KURSINING XUSUSIYATLARI (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2025)
Mavzuning dolzarbligi. Oki va o‘tkir respirator virusli infektsiyalarning (Arvi) kombinatsiyalangan kursi keng tarqalgan bo‘lib, oki kursini og'irlashtirishi mumkin. Ushbu tadqiqot bolalarda SARS bilan birgalikda dizenteriyaning klinik kursining xususiyatlarini o‘rganishga qaratilgan. Tadqiqotning maqsadi. Bolalarda o‘tkir respirator virusli kasalliklar assotsiatsiyasi bilan dizenteriya klinik kursining xususiyatlarini o‘rganish. Materiallar va usullar. Arvi bilan murakkablashgan dizenteriya tashxisi tasdiqlangan 7 yoshgacha bo‘lgan 50 nafar bolani istiqbolli klinik kuzatish o‘tkazildi. Arvi ning etiologik tuzilishi PCR diagnostikasi, shuningdek adenoviruslarni serotiplash orqali baholandi. Natijalar va ularning muhokamalari. Nazorat guruhi bilan taqqoslaganda, ko infektsiyasi bo‘lgan bolalarda diareya davomiyligi ancha uzoq bo‘lgan (7.2 ± 2.1 kun va boshqalar). 5.5 ± 1.8 kun, p
Keywords: o‘tkir ichak infektsiyasi; dizenteriya; o‘tkir respirator virusli infektsiya; adenovirus; bolalar; ko-infektsiya