SEMIZLIK BILAN OG'RIGAN BOLALARDA METABOLIK SINDROMNING RIVOJLANISHIDA YY3-36 PEPTIDINING ROLI (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2025)
Mazkur maqolada bolalarda oziqlanish xususiyatlarini tartibga solishda yetakchi rol o‘ynaydigan YY-36 peptidini o‘rganish bo‘yicha ma'lumotlar keltirilgan. Ushbu peptid ingichka va yo‘g‘on ichakning distal qismidagi L-hujayralar tomonidan sintezlanadi, ovqat qabul qilingandan so‘ng qonga tushadi va anoreksigen gormon hisoblanadi. Tadqiqot natijalari pediatr shifokorlar, umumiy amaliyot shifokorlari va bolalar endokrinologlari amaliy faoliyatiga keng joriy etish uchun tavsiya etiladi. Tadqiqot maqsadi: Semizlik fonida bolalarda metabolik sindrom rivojlanishida YY3-36 peptidining rolini aniqlash. Materiallar va usullar: yog‘ massasi abdominal tipda taqsimlangan, yoshi va jinsi bo‘yicha bel aylanasi 90-percentildan yuqori ekzogen-konstitutsional semizligi bo’lgan 108 nafar bola tekshirildi. Taqqoslash uchun tana vazni normal bo‘lgan 76 nafar bola o‘rganildi. Antropometrik, biokimyoviy, immunoferment tadqiqotlar o‘tkazildi, qon zardobida YY3-36 peptidi darajasi aniqlandi. Metabolik sindrom tashxisi mezonlariga ko‘ra abdominal tipdagi semizligi bo’lgan bolalarda metabolik sindrom uchrash chastotasi, uning shakllari va kombinatsiyalari baholandi. Tadqiqot natijalari: Semizligi bo’lgan bolalarda YY3-36 peptidi darajasini o‘rganishda abdominal tipdagi semizlikli bolalarda uning sezilarli darajada pastligi (72,13 pg/ml) aniqlanib, bu ko‘rsatkich nazorat guruhiga nisbatan ancha past bo‘ldi (105,39 pg/ml; r
Keywords: bolalar; abdominal semizlik; metabolik sindrom; peptid YY3-36