GEMORRAGIK KASALLIKLARGA CHALINGAN CHUQUR ERTA TUG'ILGAN CHAQALOQLARDA GEMOSTAZ TIZIMINI BOSHQARUVCHI GENLARNING POLIMORFIZMINING XUSUSIYATLARI (Xalqaro ilmiy pediatriya jurnali, 2022)
Hozirgi vaqtda chuqur erta tug'ilgan chaqaloqlarda gemostaz tizimining holatini har tomonlama baholash, shu jumladan nafaqat qon tomir devorining holatini, gemostazning trombotsitlar va plazma birliklarini baholash, balki gemostazni boshqaruvchi genlarning polimorfizmining xususiyatlarini aniqlash kerak. Ushbu xususiyatlarni aniqlash chuqur erta tug'ilgan chaqaloqlarda gemorragik kasalliklarning rivojlanishini bashorat qilishga yordam beradi, bu esa ushbu toifadagi bemorlarni boshqarish taktikasini shaxsiylashtirishga va nogironlik va bolalar o'limini kamaytirishga imkon beradi. Chuqur erta tug'ilgan chaqaloqlarda gemostaz tizimining gen polimorfizmining variantlarini aniqlash uchun homiladorlik davri 32 haftagacha bo'lgan 99 bolaning genetik tekshiruvi o'tkazildi. Gen polimorfizmining ta'rifi bilan: F2, F7, F13A1, FGB, ITGA2-a2, ITGB3-b3, PAI1. Tadqiqot davomida gemorragik kasalliklarga chalingan bolalarda gemostaz genlarining polimorfizmining birlashtirilgan variantlari aniqlandi, ular gemostaz tizimida buzilishlar shakllanishining bashoratchisi bo'lib xizmat qilishi mumkin.
Keywords: yangi tug'ilgan chaqaloqlar; genlar; gemostaz tizimi; polimorfizm; gemorragik kasalliklar